Svenskehandel är ikke harry

Svenskehandel är ikke harry – tre av fyra tycker det är OK

Svenskehandel är ikke harry – tre av fyra tycker det är OK med en shoppingtur..

Harrytur eller harryhandel är en lite negativ term för att resa från Norge till Sverige, för att köpa mat, alkohol och tobak till lägsta möjliga pris.
Eftersom kött, alkohol och cigaretter är dyrare i Norge än i grannländerna åker många norrmän över gränsen till Sverige, flest till Strömstad. Turen går även till Charlottenberg, Töcksfors, Finland och Ryssland.

Tre av fyra tycker det är helt okey att åka på en shoppingresa till Sverige. Det finns nästan ingen skillnad i åsikterna bland kvinnor och män. Ungdomar mellan 15 och 29 år är de som är mest negativa, 6 av 10 tycker dock att det är helt ok med en shoppingresa till Sverige.
Svenskarna åker till Danmark och framför allt Tyskland för att göra sin shoppingtur. Danskarna med sin starkare krona åker till Sverige för sin shoppingtur av bl.a. märkeskläder.

Spara pengar

Sverige är nästan billigast på allt utom tobak, där Finland och Danmark leder ligan.
Om maten är 33 % billigare, tobak 55 % och alkohol 62 % billigare att handla i Sverige för konsumenter i Norge, och man handlar för mer än 10 miljarder kronor i gränshandeln, förstår man att det är några hundra miljoner varje år som de norska konsumenterna sparar på sin shoppingtur. Och det är väl inte så helt galet.

Prisskillnader mellan Sverige och övriga nordiska länder år 2008.

Tre av fyra tycker det är helt okey att åka på en shoppingresa till Sverige.

Källa: Eurostat, Comparative price level indices 2008.

Källa: e24.no, Svenskehandel är ikke harry

Norsk nøkkelord: svenskehandel, harry, hoppingtur, harrytur, handel, kjøpe, alkohol, tobakk, laveste, pris, naboer, nordmenn, grensen, prisforskjeller