Strömstad, centrum

Strömstads centrum, handelsområde

Strömstads centrum, handelsområde

Strömstad ligger vid norska gränsen med Norge i öster och norr, Skagerack i väster och Tanum i söder. Från Strömstad centrum till Svinesund är vägavståndet omkring 20 km. E6 passerar genom Strömstads kommun.

Den vanligaste typen av turister är endagsbesökare som kommer för att shoppa matvaror, alkohol och tobak. Tack vare prisskillnader och en fördelaktig kronkurs har gränshandeln ökat och ett antal köpcentra och handelsområden har etablerats som Nordby Shopping Center och Svinesunds handelsområde.

I Strömstad finns också två av av Sveriges mest välbesökta Systembolag som noterade försäljningsrekord förra året. De sålde alkohol och vin för en halv miljard kronor. De flesta av systembolagens kunder är norrmän.

Strömstad är beroende av sin turistnäring och Strömstad har bland annat två systembolag. Många turister besöker Strömstad varje sommar. Gästhamnen och campingarna är fullbelagda mellan midsommar och mitten av augusti.

Strömstad har mer än fem campingplatser och Daftö Resort är en av Sveriges största och en av få femstjärniga campingplatser i landet. Kosteröarna är ett populärt turistmål som man når med båtar från norra hamnen, både till norra och södra Koster.

Strömstads historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, med spår av mänsklig bosättning som går tillbaka till bronsåldern. Under medeltiden växte Strömstad fram som en viktig hamnstad och handelsplats, med en betydande fiske- och sjöfartstradition.

Under 1700- och 1800-talet blomstrade Strömstad som en blomstrande handelsstad och en viktig knutpunkt.

Idag är Strömstad en modern stad med en unik blandning av historia, kultur och näringsliv. En av de mest framträdande näringslivsområde är gränshandeln med Norge, vilket har blivit en viktig del av stadens ekonomi och identitet. Tusentals norska besökare strömmar till Strömstad varje år för att dra nytta av de lägre priserna på alkohol, tobak och andra varor, vilket har gjort staden till en livlig och pulserande handelsplats.

Gränshandeln är idag en central del av Strömstads ekonomi och bidrar till stadens välstånd och tillväxt. Den lockar inte bara besökare från Norge utan också turister från andra delar av Sverige och utlandet, vilket gör Strömstad till en attraktiv destination för shopping, avkoppling och upplevelser längs den vackra svenska västkusten.

Norsk nøkkelord: norsk, grense, dagsbesøkende, handle, dagligvarer, alkohol, tobakk, forskjeller, gunstig, valutakurs, grensehandel, kjøpesentre, etablert, brennevin, nordmenn, reiselivsnæringen, gjestehavnen, campingplasser, fullbooket, midtsommer, campingplasser, turistmål, havnen.


Läs mer: