Skee kyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee medeltidskyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee medeltidskyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee medeltidskyrka är en historiskt betydelsefull kyrka belägen i Skee, Strömstads kommun, längs Västkusten i Sverige. Kyrkan har en anmärkningsvärd historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, med dess äldsta delar daterade till 1100-talet.

Skee kyrka uppfördes i granit under 1100-talet. Byggnaden ligger norr om vägen och klocktornet, som byggdes 1673, ligger söder om vägen. Kyrkan förlängdes mot öster 1794-95 genom att ett vapenhus byggdes till.

Utöver sina historiska och konstnärliga aspekter är Skee medeltidskyrka en viktig plats för gudstjänster och religiösa ceremonier för lokalbefolkningen. Kyrkan är också en populär destination för turister och besökare som söker att utforska Sveriges rika kulturarv och historia.

Genom sin imponerande arkitektur, sina historiska rötter och sitt kulturella arv är Skee medeltidskyrka en betydelsefull symbol för det religiösa och kulturella livet i regionen och ett värdefullt arv att bevara för framtida generationer.

En Madonnabild i svart täljsten från 1200-talet står i koret. Dopfunten är från 1200-talet och originalet förvaras numera på Statens historiska museum i Stockholm. Dopfunten är ersatt av en kopia. Predikstolen från 1671. Altarskåpet är från 1490-talet (senmedeltid) med ett ramverk (barockarrangemang) från 1686.

Det är en vacker kyrka väl värd ett besök. Det vackra altarskåpet är bara det värt en resa. 1400-talet var altarskåpens blomstringstid och beställdes ofta från verkstäder i norra Tyskland. Skåpen står på en träfot, predellan, som ofta har en framsida med målningar av t.ex. de fyra kyrkofäderna. Skåpen består att ett fast mittparti med figurer, corpus, och en central bild, ofta med en korsfästelsescen. Kända tyska verkstäder från 1400-talet leddes av Johannes Stenrat och av Bernt Notke.

Norsk nøkkelord: kirke, bygd, granitt, bygningen, veien, kirken, utvidet, østover, bilde, kleberstein, koret, døpefonten, opprinnelige, historiske, erstattet, kopi, prekestolen,  altertavlen, senmiddelalderen, rammeverk, barokk


Läs mer: