Skee kyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee medeltidskyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee medeltidskyrka, Strömstad, Bohuslän

Skee kyrka uppfördes i granit under 1100-talet. Byggnaden ligger norr om vägen och klocktornet, som byggdes 1673, ligger söder om vägen. Kyrkan förlängdes mot öster 1794-95 genom att ett vapenhus byggdes till.

En Madonnabild i svart täljsten från 1200-talet står i koret. Dopfunten är från 1200-talet och originalet förvaras numera på Statens historiska museum i Stockholm. Dopfunten är ersatt av en kopia. Predikstolen från 1671. Altarskåpet är från 1490-talet (senmedeltid) med ett ramverk (barockarrangemang) från 1686.

Det är en vacker kyrka väl värd ett besök. Det vackra altarskåpet är bara det värt en resa. 1400-talet var altarskåpens blomstringstid och beställdes ofta från verkstäder i norra Tyskland. Skåpen står på en träfot, predellan, som ofta har en framsida med målningar av t.ex. de fyra kyrkofäderna. Skåpen består att ett fast mittparti med figurer, corpus, och en central bild, ofta med en korsfästelsescen. Kända tyska verkstäder från 1400-talet leddes av Johannes Stenrat och av Bernt Notke.

Norsk nøkkelord: kirke, bygd, granitt, bygningen, veien, kirken, utvidet, østover, bilde, kleberstein, koret, døpefonten, opprinnelige, historiske, erstattet, kopi, prekestolen,  altertavlen, senmiddelalderen, rammeverk, barokk