Karlstad får en ny turistattraktion – Lars Lerin flyttar sitt museum.

Lars Lerin flyttar in i anrika Sandgrund sommaren.

Lars Lerin flyttar in i anrika Sandgrund.

Karlstad kommun har köpt den klassiska dansrestaurangen Sandgrund för 22 miljoner kronor och Lars Lerin kommer att hyra lokalerna av kommunen. Det nya museet öppnar portarna sommaren 2012. Hyresavtalet innebär att det nya museet ska bli en kulturell samlingsplats, bland annat med estetiska utbildningar.

– Det är en spännande byggnad och det ska bli roligt att sätta liv på det där huset, säger Lars Lerin i ett pressmeddelande.

Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister, har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar i Europa och USA och finns representerad i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge samt Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn. Lars Lerin har i mer än ett 40-tal böcker skildrat sina resor, Lofoten och sin hembygd i Värmland. Lars Lerins utställning på Waldemarsudde i Stockholm vintern 2008/2009 hade mer än 100 000 besökare.

– Detta är fantastiskt roligt, tycker moderaten Per-Samuel Nisser, i nwt.se, den här toppnyheten är jättefin för både Karlstad och hela vår region. Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, pekar på att Sandgrund nu fogas in i ett ”kulturstråk” i Karlstad: Värmlands Museum, det nya Lerinmuseet, Bibliotekshuset, Ungdomens hus och nya CCC.

Sandgrund som Karlstads kommun köpte hösten 2011 var en populär dansrestaurang mellan 1960 och 2003. Restaurangen räknades vid 1960-talets början som en av landets största och modernaste. Man började snart med danskvällar, och Sandgrund förvandlades till ett danspalats med en tillrest publik från stora delar av Sverige och Norge. Under restaurangens glansperiod på 1980-talet gästades danskvällarna fem dagar i veckan av landets största dansband.

Restaurangen tillkom på initiativ av byggmästaren Paul Jardeby och invigdes 1960. Arkitekt Uno Asplund fick i uppdrag att utforma restaurangen på Sandgrundsudden och dess modernistiska arkitektur med stora panoramafönster mot Klarälven uppmärksammades även internationellt.

 

 

 

Konstnären bodde 12 år på Lofoten och i boken Fjord skildrar konstnären i en serie målningar sin vistelse där. Lars Lerin, Fjord (Syntryck 1999)

 

 

Norsk nøkkelord: åpne, dørene, kulturelt, samlingssted, utdanning, pressemelding, spennende, bygg, separatutstillinger, representert, fylker, bøker, skildrer, reiser, utstillingen, besøkende, hyggelig kjøpte, høsten populær, danserestaurant, dansekvelder, danselokale, danseband, panoramavinduer.