Hällristningar i Fossum – vackraste hällristningshällen

Fossums häll med ristningar från bronsåldern.

Fossums häll med ristningar från bronsåldern.

Hällristningar i Fossum, Tanum, Bohuslän är från bronsåldern, ca 1500 – 1000 f.Kr. Hela Tanums hällristningsområde finns med i UNESCOS världsarvslista.

Fossum vackraste hällen i Bohuslän

Hällristningsfältet vid Fossum ligger intill väg 163 några kilometer öster om Tanumshede. Fossums hällristningshäll anses av många experter vara den vackraste hällen i hela området. På hällen finns olika motiv som jaktscener, lurblåsare, skepp, djurbilder och människor med yxor, pilbågar och svärd.

På hällristningshällen vid Fossum kan besökare beundra en mängd olika motiv, inklusive skepp, människofigurer, djur och geometriska mönster. Dessa bilder ger en unik inblick i det forntida samhällets liv och kultur, och de anses ha haft en rituell eller ceremoniell betydelse för människorna som skapade dem.

Platsen är en viktig del av Bohusläns och Sveriges kulturarv och lockar turister och kulturintresserade från när och fjärran för att uppleva det förflutnas magi och skönhet på nära håll. Att vara en del av det UNESCO-listade världsarvet Tanumshede gör hällristningshällen vid Fossum till en ännu mer betydelsefull destination för dem som är intresserade av historia och arkeologi.

Norsk nøkkelord: helleristninger, Fossum-feltet, bronsealderen, eksperter, vakreste, jaktscener, lurblåsare, skip, dyrebilder, folk, øks, bue, sverd.

Fossums hällristningar i Tanum, Bohuslän är från bronsåldern, ca 1500 – 1000 f.Kr.
Detalj av Fossums hällristningar i Tanum, 1500 – 1000 f.Kr.

Läs mer: