Lokalproducerad mat i Bohuslän och Dalsland

Hitta bra producenter och köpställen för regional och lokalproducerad mat.

Hitta bra producenter och köpställen för regional och lokalproducerad mat.

Det finns fler och fler lokala producenter av mat av hög kvalitet. Här är en lista på några bra producenter och leverantörer av lokalproducerad mat i Bohuslän, Dalsland och Värmland.

Dalspira mejeri.

Ost, mjölk och yoghurt från DalsSpira har en äkta och naturlig smak och man använder inga tillsatser i vår mjölk. Ostarna i Dalspiras sortiment har deltagit i osttävlingar och hävdat sig mycket väl. Blå Simon, Flisa och Snövit har tilldelats medalj vid SM i Mathantverk.

Kaprifolkött

Kaprifolkött kommer från gårdar som förbinder sig att beta naturbeten för en rik flora. Kaprifolgårdarna finns geografiskt runt Göteborg,  Bohuslän och Dalsland. Allt nötkött bäckenhängs vilket det ger en optimal mörning och smak samt mindre viktförlust vid tillagningen. Alla producenter av Kaprifolkött är Krav-märkta.

Kustkött från Bohuslän

Kustkött är varumärket på kött från landskapsvårdande djur i norra Bohuslän. Kustkött vänder sig till den som använder både små och stora mängder kött med krav på kvalitet och som vill veta varifrån maten kommer och hur den är producerad. Den som köper köttet bidrar också till att betande djur håller landskapet öppet i vårt vackra Bohuslän. Kustkött består av sex utvalda små lantbruk i Bohuslän som har gått samman och som tycker att man skall välja kött lika omsorgsfullt som man väljer vin.

Axels Chark, Bäckefors

Axels Chark har egen tillverkning och rökning av viltprodukter, korv och charkuterier.  Stort utbud av vilt. Tillverkar egen korv som är väl värd en särskild resa. Kan även ha visning av korvtillverkning för grupper.

Grön Ko

Grön Ko i Värmlandsbro är en gårdsbutik och saluhall med ekologiskt nötkött från den egna gården Mässvik. Djuren är av köttraserna Hereford och Aberdeen Angus. Grön Ko erbjuder också kött från närliggande gårdar samt lamm och griskött och kalkon. Viltkött av hjort och älg från Hygns Gård finns i butiken året om.

Tångknäckebröd

Tångknäcke från Bohuslän är ett ovanligt gott knäckebröd med naturlig näring från havet. Tångbrödet tillverkas av Tångbrödsspecialisten, Grebbestad Bageri AB.

Brukets Godaste

Brukets Godaste bageri hittar du på Bruket i Fengersfors. Bröd gräddat i vedeldad stenugn, Wästgötarnas mjöl, ekologiskt och närproducerat.

Dalslands delikatesser på Falkholts Dalslandskrog

Falkholts Dalslandskrog är en kulinarisk rastplats med tydlig miljöprofil och stark känsla för bygdens traditioner. Värdparet Carin och Christer Falkholt utvecklar ständigt sitt mathantverk och sitt dryckeskunnade och den utsökta maten är komponerad av lokala råvaror såsom älg, rådjur, gädda, lax eller bäver.

Falkholts Dalslandskrog fick år 2000 Västra Gastronomiska Akademins stora pris för: ”För sin strävan att hålla en hög gastronomisk nivå med användande av lokala och regionala råvaror.”

 Mer information, regional och lokalproducerad mat:


Läs mer:


Norsk nøkkelord: lokalprodusert, produsenter, selgere, produsert, honning., birøkt, bier, honning, kaldpresset, rapsolje, geitemelk, meieri., tilsetningsstoffer, ostene, gårder, beite, biff, henger, kjøttet, dyr, beitedyr, produksjon, røyking, pølser, spekemat, gårdsbutikk, økologisk, storfekjøtt, svinekjøtt, kalkun, knekkebrød, brød, rasteplass, miljøprofil, landlige, tradisjon, håndverk, elg, gjedde, laks, bever.