Norrmännen köpte för 11,5 miljarder under shoppingresor 2011.

Nya rekord i gränshandeln med Norge

Nya rekord i gränshandeln.

Norrmännen köpte för 11,5 miljarder under shoppingresor under förra året. Det är en ökning från 2010 med 9 procent. Antalet shoppingturer ökade med 12 procent, från 6,3 miljoner resor i 2010 till 7.1 miljoner under 2011.

De flesta shoppingresorna går till Strömstad.

Hela 52 procent av gränshandeln sker i Strömstad- Nordby – Svinesunds området. Charlottenberg i Eda kommun svarar för 19 procent av gränshandeln och resten av Sverige står för 23 procent av gränshandeln. Detta innebär att 94 procent av den norska gränshandeln sker i Sverige.

Norrmännen köpte för 11,5 miljarder under utlandsresor under förra året.

Gränshandeln har ökat sedan 2004 – omsätter miljarder.

Norska Statistisk sentralbyrå har undersökt gränshandeln sedan 2004. Gränshandeln har ökat med 30 procent och beloppet som spenderas vid varje resa har ökat från 1340 kronor till 1620 kronor per resa.

Gränshandeln har ökat med 30 procent och beloppet som spenderas vid varje resa har ökat från 1340 kronor till 1620 kronor per resa.

Källa: Statistisk sentralbyrå


Strömstad populär destination för norrmän

Trots att exakta siffror kan variera över tid och beroende på olika faktorer, har Strömstad länge varit en populär destination för norrmän som söker gränshandel. Det finns en betydande ström av norrmän som reser till Strömstad för att dra nytta av de lägre priserna på alkohol, tobak och andra varor jämfört med vad som erbjuds på hemmaplan.

Under helger och speciella evenemang kan antalet norrmän som besöker Strömstad för gränshandel öka avsevärt. Butiker, varuhus och köpcentra längs Strömstads kustlinje ser ofta en stor tillströmning av norrmän som söker efter bra erbjudanden och möjligheten att spara pengar på sina inköp.

Den norska gränshandeln i Strömstad har en märkbar påverkan på stadens ekonomi och handelsliv, och många företag i området har anpassat sig för att välkomna och betjäna den norska kundbasen. Detta fenomen är så pass vanligt att det har blivit en del av stadens kulturella och ekonomiska identitet.

Sammanfattningsvis är Strömstad en attraktiv destination för norrmän som söker gränshandel, och dess betydelse som en handelsplats längs den svensk-norska gränsen fortsätter att vara betydande.

Norsk nøkkelord: grensehandelen, nordmennene, kjøpte, milliarder, reise, utlandet, økning, prosent, handleturer, økte, turer, shoppingturer, undersøkt, beløp, brukt, hver, tur.


Läs mer: