Vitlycke Museum – hällristningar i världsarvsområdet

Vitlycke hällristningsmuseum och Vitlyckehällen.

Vitlycke hällristningsmuseum och Vitlyckehällen.

Hällristningsområdet i Tanum är ett område i Bohuslän där det finns flera berghällar med hällristningar från bronsåldern. Den största av hällarna med hällristningar är Vitlyckehällen. Intill hällen ligger Vitlycke museum. Den stora hällen har ca 300 inhuggna figurer och 170 skålgropar. En av de mest berömda ristningarna Brudparet finns på Vitlycke hällen.

Vitlycke Museum ligger intill hällen och är väl värt ett besök.

Hällristningsmuseet i Vitlycke är en viktig kulturell institution som ligger i närheten av de berömda hällristningshällarna, som är en del av UNESCO-listade världsarvet Tanumshede i Bohuslän, Sverige. Museet är dedikerat till att bevara och berätta historien om de forntida hällristningarna i området och deras betydelse för människorna under bronsåldern.

Museet erbjuder interaktiva utställningar, guidade turer och andra aktiviteter som ger en inblick i det forntida samhällets liv och kultur.

I närheten av museet ligger några av de mest kända hällristningshällarna i Tanumshede, inklusive hällristningarna vid Vitlycke och Aspeberget. Dessa hällar är kända för sina imponerande bilder av skepp, människofigurer, djur och geometriska mönster och lockar besökare från när och fjärran för att uppleva deras skönhet och historiska betydelse.

Hällristningsmuseet i Vitlycke är en viktig resurs för att bevara och främja förståelsen för det förflutnas gåvor och är en oumbärlig del av besöket för dem som är intresserade av Bohusläns rika kulturarv och historia.

Hällristningshällar i närheten.

Aspebergets hällristningshäll ligger strax söder om vitlycke Museum och Litsleby hällristningshäll sydväst några kilometer från museet.

Norsk nøkkelord: Vitlycke, museer, helleristninger, World, Heritage, figurer, utskjæringer, rock, kunst, utskjæringer, utskjæringer, bronsealderen.


Läs mer om hällristningar: