Kosterhavets Nationalpark, Bohuslän

Kosterhavets nationalpark är den första under havsytan.

Kosterhavets nationalpark är den första under havsytan.

Kosterhavets nationalpark är den första i Sverige under havsytan och här finns Sveriges enda korallrev. Nationalparken är en av landets största och sträcker sig från norska gränsen i norr mot Ytre Hvaler nasjonalpark, till vattnen utanför Grebbestad.

Kosterhavets nationalpark är en unik och mångsidig nationalpark belägen längs den svenska västkusten, känd för att vara den enda nationalparken i Sverige med en betydande del under vattnet. Med sitt varierade marina liv och sina imponerande undervattenslandskap är nationalparken en skattkista av biologisk mångfald och en viktig livsmiljö för en mängd olika arter.

Den unika artrikedomen i Kosterhavets nationalpark omfattar ett brett spektrum av marina livsformer, inklusive fiskar, sjögräs, koraller, tång, musslor och kräftdjur. Här finns även ett antal hotade och sällsynta arter som lever och trivs i det skyddade havsmiljön, som t.ex. sälar, havsörnar och många olika fågelarter.

Kosterhavets nationalpark utmärker sig också genom sin geologiska mångfald och sina dramatiska undervattenslandskap, inklusive klippväggar, grottor och djupa raviner. Dessa geografiska formationer skapar en mångfald av livsmiljöer och gör nationalparken till en idealisk plats för dykning och marint utforskande.

Unikt marint ekosystem

Genom att skydda och bevara Kosterhavets unika marina ekosystem spelar nationalparken en viktig roll i att bevara havets biologiska mångfald och säkerställa hållbarheten för framtidens generationer. Den erbjuder också en enastående möjlighet för besökare att uppleva den vackra och fascinerande världen under havsytan.

Rikt djurliv både under och ovan havsytan, till exempel sälar, ögonkorall och silverstreckad pärlemofjäril. Fina strövområden, fågelskådning, vackra klippstränder och snorkelvatten.
Areal: 38 878 hektar.
Inrättad: 2009.

Norsk nøkkelord: eneste, korallrev, strekker, norske, grensen, ytre, nasjonalpark, farvannet, dyreliv, sel, øyne, koraller, perle, fotturer, fugletitting, vakre, steinete, strender, snorkling, farvann.


Läs mer: