Dals Ed, en pärla med 400 sjöar.

Ed ligger mellan sjöarna Stora Le och Lilla Le.

Ed ligger mellan sjöarna Stora Le och Lilla Le.

Ed ligger vackert mellan sjöarna Stora Le och Lilla Le och är centralort i Dals-Eds kommun, Dalsland. Dals Eds kommun är en av de minsta kommunerna i hela Sverige med sina 4 692 invånare.

Att järnvägen kom till redan i slutet av 1800-talet gjorde att Ed blev en av Sveriges första turistorter, redan vid 1900-talets början. Turister kom till Ed för den rena och klara luften och naturen. Hotell Carl XII är det enda hotellet som finns kvar från den tiden och byggdes om till hotell redan 1895.

Genom samhället går järnvägen Norge/Vänerbanan och Ed är sista stationen innan gränsen till Norge.

Butiker och handel

Ed har ett litet men trevligt Systembolag, ett begränsat antal butiker, men är ändå ett bra shoppingställe. Coop i Ed är välsorterat och en bra butik att handla mat i. Övriga butiker är bl.a Willys, Karlsson i Ed lågprisvaruhus m.fl. Ed har också ett bra utbud av restauranger, pizzerior och samt en bowlinghall med tillhörande servering.

Motormuseum och Moose Ranch

Eds MC- och Motormuseum ligger intill Systembolaget och Willys i centrum av Ed. Museet är ett mecka för motorcykelentusiaster och har också en intressant samling av motorsågar, för den som har detta som specialintressse.

I utkanten av Ed ligger Dalsland Moose Ranch där man kan få närkontakt med skogens konung.