Sveriges största gränshandelsområde blir ännu större!

Handelsområdet vid Nordby och Svinesund växer med 100 000 kvadratmeter butiksyta.

Gränshandelsområde vid Nordby och Svinesund växer med 100 000 kvadratmeter butiksyta.

Strömstads kommun har inlett arbetet med en ny översiktsplan för ett helt nytt gränshandelsområde. Planen innebär en utökad butiksyta samt en rad åtgärder för att förbättra trafiksituationen. Planen innebär att det skall satsas 200 miljoner kronor på nya avfarter och rondeller för att området skall kunna utvecklas och bli mer trafiksäkert.

Gräshandeln i Strömstad omsätter runt 8 miljarder kronor varje år och förväntas att fortsatt öka.

Gränshandeln satte rekord i omsättning i juli 2017.
– I juli i år satte vi nytt rekord med över en miljon besökare och vi omsatte cirka 555 miljoner kronor, så det är fantastiskt, berättar Ståle Lövheim för Strömstads Tidning (26/10 2017).

Strömstads kommun har nu skickat ut förslaget till översiktsplan för området.

– Det gör vi för därför att det finns exploatörer som är beredda att satsa, och som vill hantera byggnationen, säger Peter Dafteryd, kommunstyrelsens ordförande (C) i Strömstad, till Sveriges Radio Väst (20/12 2017).

Något nytt Systembolag verkar i dagsläget inte troligt. Systembolaget baserar sina etableringar på invånarantalet som bor i området och då är underlaget för litet. Det är säkert också politiskt en het potatis om Systembolaget skulle öppna en butik särskilt riktad mot norska konsumenter. De norska kunderna får fortsatt trängas i de två butikerna inne i Strömstads tätort. Det kanske ur miljösynpunkt, om inte annat, hade varit bra om alla norska kunder slapp köra de extra milen in till Strömstad för att handla sitt öl och vin.

Nordby shoppingcenter idag: Butiksyta 85 000 kvadratmeter, 7,4 miljoner kunder under 2017, mer än 4500 parkeringsplatser och omsatte 2017 ca 4,3 miljarder kronor.


Läs mer: