Konsthallen Lokstallet, Strömstad, Bohuslän

Samtidskonst i Konsthallen Lokstallet, Strömstad

Samtidskonst i Konsthallen Lokstallet, Strömstad

Lokstallet har utställningar som visar nutida konst och konsthantverk av hög kvalitet samt har en utvecklad konstpedagogisk verksamhet vid sidan av utställningsverksamheten. Lokstallet är också en mötesplats för kulturella samspel och nätverksbyggande, bl.a. mot konstnärer och kulturutövare i Østfold.

Några av utställarna genom åren har varit Lena Cronqvist, Per Inge Bjørlo, Claes Hake, Marie-Louise Ekman, Channa Bankier, Michel Droetto, Lars Lerin, Jarl Ingvarsson, Monica Englund, Mats Hansén och Arne Isacsson.

Lokstallet byggdes 1903 för Bohusbanan och består av en stor hall med en golvytan på 200 m2 och en högsta takhöjd på 7,5 m. Delen av Bohusbanan från Uddevalla till Strömstad invigdes 1903. Från början var det tänkt att Bohusbanans förlängning mot Norge skulle fortsätta norrut från Skee, medan Skee-Strömstad skulle bli en bibana som var privatägd. Unionsupplösningen 1905 satte p för alla planer och staten tog då över delen mellan Skee och Strömstad..

Lokstallet har utställningar som visar nutida konst och konsthantverk av hög kvalitet.Renoveringen genomfördes 1998-99 till en kostnad av 2,7milj. Bohusläns Museum hade tidigare utfört en antikvarisk undersökning som grund för renoveringen. Finansiärer var Strömstads kommun, Strömstadslokaler AB, EU mål 5B, Länsarbetsnämnden och Västra Götalandsregionen.

Huvudman för verksamheten är Strömstads kommun. Lokstallet är utnämnt till ett av Västra Götalandsregionens fyra Konstfästen som utöver Lokstallet är Skövde Konsthall och konstmuseum, Borås konstmuseum och Dalslands konstmuseum.

Norsk nøkkelord: utstillinger, viser, samtidskunst, kunsthåndverk, virksomhetsammen, kulturell, nettverksbygging, kunstnere, kulturarbeidere, Østfold, utstillerne, bygget, gulvareal, maksimal, innviet, jernbanen, unionsoppløsningen, renoveringen undersøkelse, grunnlag, kommune, driften.


Läs mer: