Äggost är en traditionell Bohuslänsk maträtt

Äggost är en traditionell Bohuslänsk maträtt

Äggosten är en traditionell maträtt i Bohuslän som i norra delarna ofta serverades vid frukost tillsammans med inlagd sill.

Äggost är en traditionell Bohuslänsk maträtt, som i norra delarna ofta serverades vid frukost tillsammans med inlagd sill, och i de södra delarna oftast som efterrätt tillsammans med en god hemmalagad sylt och kanske vispad grädde. Äggosten tillagas av mjölk, ägg, ättika eller filmjölk som får sjuda sakta tills den skär sig. Massan får sedan rinna av i en äggostform, helst en vackert skuren form av trä med hål i botten.

Recept äggost, alternativ 1

10-11 st. ägg
4,5 liter mjölk
1 msk ättika
1 dl strösocker

Vispa äggen i en stor kastrull. Tillsätt sedan mjölken och en matsked ättika.
Värm sedan sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Den får absolut inte koka.
Dra av kastrullen från plattan och låt stå en stund till den svalnat något.
Ös upp massan försiktigt med en hålslev eller liknande i äggostformen. Om äggosten skall serveras som efterrätt med sylt så varvar man med ca 1 dl strösocker.
Formen med äggosten lägger man på ett stort fat eller större djup form med kant så att vasslan kan rinna av. Ställ i kylskåpet över natten.
Servera med björnbärssylt eller hallonsylt.
Förr i tiden var det vanligt att man serverade inlagd sill till äggosten som frukostmat. Då utesluter man sockret. Denna rätt var lite av kalasmat vid helger och festliga tillfällen. Inte alldeles otroligt att en liten nubbe serverades till också.
Serverar man äggost till dessert så slinker nog en god Sauternes ner tillsammans med äggosten.

Recept äggost, alternativ 2

4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil
2 dl socker
1 dl kallt vatten

Det här receptet är nog mer ursprungligt, där man använder filmjölk eller surmjölk . Förr i tiden innan mjölken pastöriserades och homogeniserades så surnade den av luftens bakterier, och man fick en god surmjölk som användes i hushållet. Mjölk du köper i affären ruttnar istället.
Äggen vispas och blandas med filen i en stor kastrull. Tillsätt sedan mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Den får absolut inte koka. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten, blanda och låt stå och vila i ca 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostformen med en hålslev och varva med socker. Låt kallna i formen över natten i kylskåpet. Stjälp upp och servera med sylt.

Norsk nøkkelord: tradisjonell, rett, servert, frokost, syltet, sild, hjemmelaget, syltetøy, pisket, krem, melk, egg, eddik, surmelk, putre, sakte, inntil, skjærer, massen, nydelig, snitt, tre, hull, bunnen, oppskrifter melk, eddik, sukker, eggene, kjele, hullsleiv, servert, syltetøy, bringebær, dram, rømme, buttermilk, surmelk, kasserolle, hullsleiv, kjøleskapet


Läs mer: