Gränshandel – Eda kommun näst största turistmål

Eda näst största turistkommunen med 1,1 milj. besök

Eda näst största turistkommunen med 1,1 milj. besök

Under 2011 reste 2,37 miljoner till Värmlands län från andra nordiska länder och 99 procent av dessa resor kom från Norge för gränshandel.

Eda och Charlottenbergs Shoppingcenter är störst med 1,1 miljoner shoppingresor under 2011 men även Årjäng och Töcksfors shoppingcenter har en stor andel av dagresorna till Värmland.

Reslängden från centrala Oslo till både Eda och Årjängs centrum är drygt 12 mil och till Töcksfors Shoppingcenter är resan kortare än 10 mil från Oslos centrum. Töcksfors Shoppingcenter har omkring 10 minuter kortare restid med bil från Oslos centrum än vad Strömstad har, vilket kan ge en positiv utveckling för handeln i Töcksfors i framtiden.

Gränshandel ger 2000 jobb

Gränshandel i Värmlands län står för 20 procent av handeln och antalet beräknade heltidsarbeten som detta ger är 2 000, bara av gränshandeln. I förhållande till folkmängden är det bara i Jämtlands län som har en högre andel gränshandel från nordiska turister.

Totalt spenderade norska turister 5,8 miljarder kronor i Värmlands detaljhandel år 2011 och den lilla kommunen Eda står för nästan hälften av gränshandeln i Värmlands län.

− Undersökningen visar tydligt att gränshandeln bara blir viktigare och viktigare för Värmland. I första hand för gränskommunerna Eda och Årjäng, men vi ser också fler och fler effekter av den även i Arvika, Torsby och Karlstad. Och det finns stor potential för den värmländska besöksnäringen att utveckla detta ytterligare, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd, Region Värmland.

Nordiskt turismindex 2011. Gränshandel.

Nordiskt turismindex, HUI Research

Charlottenbergs Shoppingcenter, Eda

Omsättning: 1 471 milj. kr, Besökare: 2,69 miljoner per år. Mer än 56 butiker och restauranger på en yta av 31 000kvm, som kommer att utökas med ytterligare 6000 kvm som skall stå klart sommaren 2012.

Töcksfors Shopping Center, Årjäng

Areal: 28 000 kvm, Omsättning: 748 milj. kr, Besökare: 930 000 per år.

Bergvik Köpcenter, Karlstad

Omsättning 2010: 2,2 miljarder, Antal besök 2010: 8,6 miljoner

De största besöksmålen i Värmland när man inte shoppar

Selma Spa+, Rottneros Park, Mårbacka, Värmlands Museum m.fl. och naturligtvis aktiviteter i den värmländska naturen.

Norsk nøkkelord: Grensehandel, største, kommune, nordiske, prosent, turene, handleturer, turen, sentrum, reisen, reisetid, utvikling, fremtiden, arbeidsplasser, landegrensene, folketallet, fylke, høyere, norske, grensehandelen, grense, potensial, reiselivsnæringen, utvikle, kjøpesenter.

Källa och mer information:


Läs mer: