Halmens Hus, Bengtsfors, Dalsland

Halmens Hus, specialmuseum om halm.

Halmens Hus, specialmuseum om halm.

Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors i Dalsland. Det är ett specialmuseum om halm och halmslöjd. Museet visar sin samling av halmslöjd från Dalsland i en permanent utställning samt olika tillfälliga utställningar kring halmens historia och ekonomiska betydelse för Dalsland.

Halmens Hus i Bengtsfors är en unik kulturell och turistattraktion som fokuserar på traditionell hantverk och historia. Beläget i Dalslands vackra landskap, erbjuder Halmens Hus en inblick i regionens rika kulturarv och traditioner.

Verksamheten sträcker sig över ett brett spektrum av aktiviteter och evenemang. Besökare har möjlighet att utforska utställningar om halmens användning i olika sammanhang, såsom byggnadskonst, hantverk och konst. Här kan man lära sig om tekniker för halmfletning och andra traditionella hantverk.

Utöver utställningar och workshops arrangerar museet också evenemang och aktiviteter för allmänheten, såsom föreläsningar, konserter och marknader. Det är en levande plats där människor kan mötas, lära sig och uppleva Dalslands kultur och traditioner på nära håll.

Museet är inte bara en plats för bevarande av kulturarvet, det är också en plats för nyskapande och inspiration där besökare kan få en djupare förståelse för regionens historia och identitet. Med sitt engagemang för att främja traditionellt hantverk och kultur är det en viktig resurs för Bengtsfors och hela Dalsland.

Hantverk i Halmens Hus

Dalsland har en lång tradition av halmslöjd. Halmslöjd var under många perioder en extra försörjning i stugorna. Man gjorde takfåglar, takkronor, julgoppor, halmpynt och den berömda Ärtemarkshatten.

Butik

I butiken finns produkter av främst lokala hantverkare i halm, keramik, textil, trä, näver och glas.
Fri entré till museet.

Gammelgårdens Kaffestuga serverar smörgåsar, kaffebröd, våfflor och glass som man kan man avnjuta till Bengtsfors bästa utsikt.

Norsk nøkkelord: halm, strå, håndverk, spesielle, lysekroner, dekorasjoner, keramikk, tekstiler, bark, glass.


Läs mer: