Åmål vid Vänern, centrumhandel, Dalsland

En av världens bästa småstäder, Åmål vid Vänern.

En av världens bästa småstäder, Åmål vid Vänern.

Åmål ligger vid Vänern i Dalsland och har tilldelats utmärkelsen Årets Stadskärna i Sverige och kom på en andra plats i den internationella tävlingen Livcom Awards 2005. Åmål är alltså världens näst bästa småstad. Med sin pittoreska miljö och historiska arv erbjuder stadskärnan en atmosfär av genuin skandinavisk livsstil och vänlig atmosfär.

Stadens arkitektur präglas av traditionella trähus och mysiga gränder, där varje hörn berättar en historia om stadens rika förflutna.  Centrum av staden har blivit känt för sin unika bevarande av kulturarvet samtidigt som man välkomnar modernitet och innovation.

Stadskärnan erbjuder en mångfald av butiker, restauranger och kaféer som lockar besökare att utforska och upptäcka stadens mångfaldiga kultur och mat. Med sin vackra placering vid Vänerns stranden erbjuder staden också en mängd aktiviteter och sevärdheter för naturälskare och äventyrare.

Med sina många prisbelönta inslag är staden en destination som lockar besökare från när och fjärran för att uppleva dess unika charm och gästfrihet.

Genom Åmåls kommun går E45:an och väg 164. Vänerbanan, Göteborg-Kil, passerar Åmål. Avstånd med bil till Stockholm 377 km, Göteborg 175 km, Karlstad 75 km och Oslo 190 km. Tåg- och bussförbindelser finns på linjen Karlstad–Göteborg. Lokal trafik genom Västtrafik, med bussar bland annat till Bengtsfors och orter i Dalsland.

Centrumhandel och shopping

Trevlig handelsstad med ett stort utbud av butiker inklusive ett Systembolag. Torghandel mitt i centrum.


Läs mer: