Konstscener i väst – bästa skulpturparkerna och konsthallarna

Sliperiet Borgvik - De mest spännande konstdestinationerna i Västsverige, Dalsland, Värmland och Bohuslän.

De mest spännande konstdestinationerna och konstscener i Västsverige, Dalsland, Värmland och Bohuslän.

Att besöka kulturmål och konstscener som dessa kan också bidra till att uppnå miljömålen genom att öka medvetenheten om kultur och naturarv, främja hållbart turism och minska koldioxidavtrycket genom att välja mer miljövänliga transportalternativ. Genom att uppmuntra lokal turism kan vi också stödja lokala samhällen och bidra till en hållbar utveckling i regionen.


Skulptur i Pilane är naturens egen konsthall, ett åtta hektar stort kulturlandskap där du rör dig fritt under bar himmel med en vidunderlig utsikt över den bohuslänska skärgården. Du kan se verk av bl.a. Charlotte Gyllenhammar, Tony Cragg, Maria Miesenberger, Hans Gothlin, Anna Fasshauer och Ingrid Ogenstedt. Jaume Plensas Anna är tillsammans Pool av Tony Cragg de enda permanenta konstverken i skulpturparken som The Guardian 2016 utnämnde till en av de bästa i Europa.


Skulpturpark Hunnebostrand – Udden Skulptur är årligt återkommande och finns att besöka i det gamla stenbrottet vid Norra Kajen i Hunnebostrand Bohuslän. Inför varje sommar öppnar en ny utställning med nya verk som ställs ut juli till september. Skulpturparken går att besöka även de månader utställningen inte pågår och det går då att se befintliga verk och skulpturer från tidigare utställningar.


Rottneros Park – beläget i Värmland och är en stor trädgårdspark med en imponerande samling av skulpturer och konstverk. Parken är känd för sina vackra blomsterarrangemang och sitt fantastiska läge vid sjön Fryken.


Dalslands Konstmuseum – beläget i Upperud i Dalsland och är ett museum dedikerat till modern konst. Museet innehåller verk av kända svenska och internationella konstnärer och har en fantastisk utsikt över sjön Övre Upperudshöljen.


Not Quite – beläget i Fengersfors i Dalsland och är en konsthall och galleri som är dedikerad till samtida konst. Not Quite innehåller en imponerande samling av verk av kända svenska och internationella konstnärer och är känd för sina spännande utställningar och events.


Konsthallen Lokstallet – beläget i Strömstad och är en utställningslokal som är dedikerad till samtida konst. Konsthallen innehåller en stor samling av verk av lokala konstnärer och är känd för sina nyskapande utställningar och evenemang.


Bohusläns Museum – beläget i Uddevalla och innehåller en stor samling av konst och kulturarv från Bohuslän. Museet är också känt för sina tillfälliga utställningar av samtida konst och för sitt fantastiska läge vid vattnet.


Sliperiet Borgvik –  är idag en viktig del av Värmlands kultur och besöksnäring och är också Värmlands största privatägda konsthall. Sliperiet vill främja och stärka kulturutbudet på landsbygden. Sliperiet ett modernt kulturhus och konsthall som visar samlingsutställningar med samtida konst. Borgvik, Grums kommun, är en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer.


Värmlands Museum – beläget i Karlstad och innehåller en omfattande samling av konst och kulturarv från Värmland. Museet är också känt för sina tillfälliga utställningar av samtida konst.


Lars Lerin Museum, Sandgrund – beläget i Karlstad och är en utställningslokal som är dedikerad till konstnären Lars Lerin. Museet innehåller en stor samling av Lerins målningar och akvareller och är en av de mest besökta sevärdheterna i Karlstad.


Mer att upptäcka: