Upptäck det udda och vackra – tips på annorlunda resmål

Upplev det annorlunda och miljövänliga på din nästa hemester.

Upplev det annorlunda och miljövänliga på din nästa hemester.

Planerar du en hemester i år? Varför inte upptäck några mer udda resmål och natursevärdheter i Västsverige, Värmland, Dalsland och Bohuslän? Här är några förslag och tips om var du hittar mer information.

Oavsett om du är intresserad av udda resmål eller vackra natursevärdheter finns det något för alla att upptäcka i Västsverige, Värmland, Dalsland och Bohuslän. Så varför inte ta en dagstur och uppleva det annorlunda och miljövänliga på din nästa hemester? Att turista i ditt närområde är inte bara billigt och miljövänligt, det kan också vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya och spännande platser i ditt eget land.

Oavsett om du är intresserad av kultur eller vackra natursevärdheter finns det något för alla att upptäcka i Västsverige, Värmland, Dalsland och Bohuslän.

Upptäck några vackra och udda resmål:

  1. Ivanssons bilskrot i Båstnäs ligger söder om Töcksfors i Värmland, nära den norska gränsen. Tyvärr har bilskroten under flera års tid plundrats souvenirjägare, stöldligor och respektlösa besökare, men väl värd ett besök ändå.
  2. Dalslands kanal: En av de mest unika kanalerna i världen, som sträcker sig genom Dalsland och bjuder på en fantastisk naturskön resa genom skogar, sjöar och vattenfall. Här finns också många möjligheter att paddla kanot eller hyra en båt för att utforska området på egen hand.
  3. Håverud akvedukt (Dalsland) – Håverud akvedukt är en av Dalslands mest berömda sevärdheter. Akvedukten är en imponerande konstruktion som sträcker sig över sjön Övreuddevatten och är en viktig del av Dalslands Kanal.
  4. Dyrön: En liten ö utanför Tjörn, med höga klippor och en fantastisk utsikt över havet. Ön har också ett rikt fågelliv och är ett populärt resmål för fågelskådare.
  5. Högbergsfältet (Värmland) – Högbergsfältet är en stor samling av stora stenblock i Värmland. Stenarna är kända för sina ovanliga formationer och geologiska egenskaper. Det är en populär plats för utflykter och vandringar.
  6. Ramsvikslandet – är ett av länets mest besökta naturreservat. Området är lätt att vandra i och har många fina badplatser. Ramsvikslandets karga och storslagna skönhet är karaktäristiskt med sina klippområden med vackra rosa toner. Berggrunden består av röd bohusgranit.

Tips – Udda utflykter – hitta dina udda resmål

Om du letar efter lite mer udda utflykter och tips om bra resmål i din närhet så är hemsidan Udda Utflykter en riktigt bra hemsida för att hitta nya spännande platser att besöka. På Udda Utflykter kan du söka både på landskap och efter karta.


Tips – Ekomuseum Gränsland – bra in formation om gränslandets historia

Bra tips om hitta besöksmål i gränsregionen om du är historieintresserad är Ekomuseum Gränsland. Ekomuseum Gränsland drivs av ett antal hembygdsföreningar på svenska och norska sidan av gränsen. Här hittar du trevliga besöksmål både på den svenska och norska sidan av gränsen.


Tips – Västkuststiftelsen – Bra information vandringsleder

Västkuststiftelsen förvaltar 290 naturreservat på uppdrag av Länsstyrelsen. Västkuststiftelsen arbetar kontinuerligt med att göra olika naturområden mer tillgängliga. Det görs genom att till exempel anlägga p-platser, markera stigar och leder, trycka upp foldrar och kartor, sätta upp skyltar samt bygga gångbroar och vindskydd.


Länsstyrelsen Västra Götaland – information om naturreservat

Information inför ditt besök vackra naturreservat, hitta kulturminnen eller dolda pärlor i Västra Sverige.


Läs mer: