Dalslands konstmuseum, Upperud, Dalsland

Dalslands konstmuseum ligger med utsikt över sjön Spången

Dalslands konstmuseum

Dalslands konstmuseum ligger med utsikt över sjön Spången och museibyggnaden smälter väl in bland de röda husen i den gamla bruksmiljön kring det gamla bruket i Upperud. Museet är ritat av arkitekt Kjell Bandgren och har ett ekologiskt koncept.

Samlingarna

Museets samlingar är från Dalslands konst och hantverkshistoria och uppbygg av museets grundare Sten Torstensson. Museet grundades 1995. Samlingen består av måleri, silver, allmogemöbler, bruksföremål, keramik och trä. Museet har två stora konsthallar och ett mindre galleri med utställningar och musikevenemangen.

Café och fri entré

I det gamla brukshotellet intill museet ligger museicafé Bonaparte där man från glasverandan och uteplatsen kan njuta av utsikten över sjön Spången och en del av Dalslands kanal. Museet har också en gästbrygga för gäster som kommer sjövägen.
Museet stöds av Melleruds Kommun och Västra Götalandsregionen är ett av regionens fyra Konstfästen. De övriga är Borås konstmuseum, Lokstallet Strömstad och Skövde Konsthall och konstmuseum.
Dalslands konstmuseum har numera fri entré. Museet är ett trevligt utflyktsmål och visar intressanta utställningar av hög kvalitet, främst under sommarsäsongen. Samling av föremål och konst från Dalsland av bl.a. konstnären Otto Hesselbom, 1848 – 1913, född i Slobol i Ånimskogs socken, Dalsland.

Norsk nøkkelord: innsjøen, museumsbygget, harmonerer, røde, husene, verker, miljøet, mølla, tegnet, økologisk, samlinger, kunst, håndverk, historie, byggingen, malerier, sølv, rustikke, møbler, gjest, kai, gjester, sjøveien, kunstneren.


Läs mer: