Miljömärkning, Krav, Fairtrade och andra märkningar.

Miljömärkning, Krav, Fairtrade och andra märkningar.

Miljömärkning, Krav, Fairtrade och etiska märkningar.

Miljömärkning visar att en vara eller tjänst producerats efter vissa kriterier som ställts upp av en organisation eller stat. Miljömärkningen hjälper konsumenter att göra inköp som är bra för miljön. De vanligaste är Svanen, Bra miljöval och EU-blomman.

Miljömärkningar för livsmedel är det svenska Kravmärket och EU-märket för för ekologiska produkter, kallas ibland också för EU-axet.

Fairtrade är en etisk märkning som syftar till att motverka barnarbete, främja demokrati, miljöhänsyn och en ekologisk produktion samt att förbättra de ekonomiska villkoren för odlare och anställda.


Fairtrade – Rättvisemärkt

Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratiutveckling och organisationsrätt främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, blommor, sportbollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.
Fairtrade är en oberoende produktmärkning och den svenska representanten i Fairtrade International.


Krav – Kravmärkning

KRAV bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel. KRAV drivs i formen av en ekonomisk förening med 28 rikstäckande edlemsorganisationer/företag.
Kravmärket skall visa att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, att djur behandlas väl och får vistas ute i det fria samt att inga genmodifierade råvaror (GMO) ingår i produkten eller produktionen.


EU märkning – ekologiskt jordbruk

EU:s logotyp för ekologiskt jordbruk informerar konsumenter om matens och dryckens ursprung och kvalitet. Märkningen på alla varor garanterar överensstämmelse med EU:s regler för ekologiskt jordbruk.
Från och med juli 2010 är EU:s ekologiska logotyp obligatorisk för all färdigförpackad ekologisk mat inom Europeiska unionen. Det är också möjligt att på frivillig basis använda logotypen för ekologiska produkter som inte är färdigförpackade inom EU, eller ekologiska produkter som importeras från länder utanför EU.


Naturskyddsföreningen – Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens mål är ett samhälle i balans med naturen. Bra Miljöval är ett av verktygen för att nå det målet. Naturskyddsföreinngens märkning gör att du kan välja de produkter som är minst skadliga för miljön.


Svanen – Svanenmärkt

Svanen blev Nordens officiella miljömärke för drygt 20 år sedan. Syftet var att ge nordiska konsumenter en möjlighet att välja de bästa produkterna på marknaden ur miljösynpunkt. Svanen bestämmer vilka produkter som kan bli Svanenmärkta utifrån en livscykelanalys. Det betyder att vi bedömer vilken miljöbelastning en produktgrupp har för energianvändning, vattenförbrukning, kemikalier, avfall, med mera.


EU Ecolabel – EU-Blomman

EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. 1992 beslutade EU-Kommissionen att starta ett gemensamt miljömärke för EU. Kraven för märkningen tas fram av ansvariga organ inom EU:s medlemsländer.

 


Global Ecolabelling

The Global Ecolabelling Network (GEN) är en ideell sammanslutning för organisationer som handhar miljömärkning. Den grundades 1994 för att förbättra, främja och utveckla miljömärkning av produkter och tjänster globalt.


Mer information

Norsk nøkkelord: Øko-merking, tjeneste, produsert, organisasjon, miljømerket, forbrukerne, kjøp, miljøet, eco-etiketter, økologiske, merkelapp bekjempe barnearbeid, fremme, miljøet, økologisk, økonomiske, bønder, utviklingsland, levevilkår, troverdig merking, av økologisk, kjemiske, sprøytemidler, kunstgjødsel, genmodifiserte, produksjon, økologisk, landbruk, miljøet., EU-blomsten, etikett.


Läs mer: