Systembolagets gränshandel ökar mot Norge

Systembolagets gränshandel har under 2011 ökat något mot Norge.

Systembolagets gränshandel har under 2011 ökat något mot Norge.

Systembolagets gränshandel har under 2011 ökat något mot Norge, men minskat mot Danmark och Finland. Butiker som gränsar mot Norge ökade sin försäljning med 0,6 procent jämfört med 2010. Butiker nära Danmark minskade med 1,1 procent och gränshandeln mot Finland minskade med 4 procent.
Försäljning totalt i Sverige 2011:
Antal liter som såldes: 458 270 000 liter
Antal liter öl som såldes: 227 092 000 liter


Systembolaget i Sverige och Vinmonopolet i Norge är båda statliga monopol som ansvarar för försäljning av alkoholhaltiga drycker. Trots liknande funktioner finns det också skillnader mellan dem.

Likheterna mellan Systembolaget och Vinmonopolet:

  • Statligt monopol: Både Systembolaget och Vinmonopolet ägs och drivs av staten och har enbart rättigheten att sälja alkoholhaltiga drycker över en viss styrka.
  • Syfte med alkoholpolitik: Båda företagen drivs med syftet att reglera och begränsa alkoholkonsumtionen för att minska skadliga effekter såsom alkoholrelaterad sjukdom och missbruk.
  • Åldersgräns: Både Systembolaget och Vinmonopolet tillämpar strikta åldersgränser för att köpa alkohol, vanligtvis 20 år i Norge och 20 år i Sverige för inköp av starköl och sprit.

Skillnaderna mellan Systembolaget och Vinmonopolet:

  • Sortiment: Systembolaget erbjuder en bredare variation av alkoholhaltiga drycker än Vinmonopolet, inklusive öl, vin, sprit och cider. Vinmonopolet fokuserar främst på vin och sprit och har ett mindre sortiment av öl.
  • Öppettider: Systembolaget har generellt längre öppettider och fler butiker än Vinmonopolet, vilket gör det mer tillgängligt för konsumenter.
  • Prissättning: Prissättningen på alkoholhaltiga drycker kan skilja sig åt mellan de två systemen på grund av olika skatter och avgifter som tillämpas i Sverige och Norge.

Strömstad får ny butik på Oslovägen i Strömstad.

Systembolagets butik på Oslovägen 44 i Strömstad flyttar till nya lokaler i Eurocash nya bygge vid Oslovägens handelsområde.

– Mycket spännande. Butiks- och lagerytan blir ungefär dubbelt så stor som på 44-an. Nu har vi lite för lite plats i förhållande till försäljningen, säger Alexander Johansson, butikschef Oslovägen 44 i Strömstad, till Strömstads Tidning.

Systembolaget inviger ny butik på Överby köpcenter.

Onsdag den 2 november klockan 10.00 invigdes den nya systembutiken i Trollhättan. Butiken ligger på Överby köpcenter som är en självbetjäningsbutik enligt Systembolagets nya butikskoncept.

Lättare att köpa lokalt producerade drycker på Systembolaget.

Det ska bli lättare att köpa lokalt producerade viner, öl, cider och spritdrycker via Systembolaget i hela landet. Denna förbättrade service kommer att erbjudas kunder i hela landet från januari 2012.

– Intresset och efterfrågan på lokalt och småskaligt tillverkade alkoholdrycker har ökat kraftigt de senaste åren, precis som för livsmedel. Försäljningen av dessa drycker har fördubblats de två senaste åren. Därför är det naturligt att vi nu erbjuder kunder i hela landet en förbättrad service för dessa produkter, säger Systembolagets VD Magdalena Gerger.

Systembolaget erbjuder nya tjänster och utreder hemleverans.

Den hemleverans Systembolaget utreder innebär leverans några dagar efter beställning. Betalning sker i samband med beställning på webben. Exakt när detta kommer att erbjudas är i nuläget inte beslutat.

– Vi utreder nu möjligheten att kunna erbjuda hemleverans, då mot en extra kostnad och ett par dagars leveranstid, fortsätter Magdalena Gerger.

Systembolagets gränshandel har rekordförsäljning mot Vinmonopolet i Norge.

– Totalt selger 40 systembolag langs norskegrensen alkohol tilsvarende ti prosent av hele årsomsetningen til Vinmonopolet i Norge, opplyser generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening, enligt E24.no

Källa: Systembolaget


Läs mer: